Brenning show på sista Leroys

Brenning

Gig 63. Leroys Live Comedy.

Tjecken Miloslav Mecir var en säregen tennisspelare som var aktiv under 80-talet. Han var lång, graciös och hade en avig stil. Expert på att tempoväxla och föste märkliga, vinklade slag precis över nätkanten. Vissa kallade honom geni, andra spelförstörare. Ibland tappade han totalt och kunde inte ens serva över huvudet utan fick köra nån sorts spadfösare á la brännboll. Ibland pressade han och slog världsettan Lendl. Hur det än gick var Mecir alltid sevärd.

Johannes Brenning är ståuppkomikens Miloslav Mecir. En riktig funny bone-snubbe med röst och frasering att älska. En märklig gamäng man aldrig vet var man har. Vaggar av och an på scenen med mickstativet i ena handen, gör plötsliga utfall mot publiken och tar slöa promenader bort till fusklappen som jag undrar om han behöver eller om det bara är en del i hans grej.

Leroys Live Comedy, Johannes Brennings klubb, är liksom King Comedy ett ganska rough place. Publiken utgörs knappast av ståuppentusiaster utan mest, som det känns, av de som råkade sitta där och inte hann undan. Överförfriskade häcklare är ingen ovanlighet och kvällarna kan bli rätt märkliga. Ibland underbara, ibland katastrof. Som Mecir.

Av det som hinner utspela sig innan paus, då jag är tvungen att gå, är det helt klart konfrencier Brenning som är kvällens behållning. Varje avig backhand smiter precis över nätkanten och touchar utkanten på den kritstreckade linjen. Han häcklar komiker, driver med publiken och snappar upp det mesta som händer i lokalen. Han får också mest skratt av alla komiker i första halvan trots att han inte kör något direkt set. Innan jag ska upp och köra gör han den bästa imitationen av mig själv jag hittills hört.

Dock, som sig bör, föga smickrande och jag tänker i den stunden att jag förstår hur Edberg och Wilander kände det. De hade alltid svårt för Mecir. En spelare vars unikum och självklara talang de själva saknade men som de ibland lyckades bryta ner genom malande fysisk jämnhet.

Mitt gig går sådär. Får en del skratt men känner att åtminstone första halvan av den här kvällen är vikt åt Brenning, den blonderade snowboard-filmaren.

Miloslav Mecirs karriär blev inte lång. Han lade av 1990 endast 26 år gammal på grund av ryggproblem. Några grand slam-titlar blev det aldrig men väl två finaler. Hur Brenning tar sitt konstnärskap vidare har jag ingen aning om. Lite mer disciplin och stringens? Kanske, eller så tar det död på lekfullheten och ögonblickets ingivelse.

Hur som helst så är han säkerligen tillbaka i augusti då Leroys kör igång efter sommaruppehållet.

Själv kör jag på Stockholm Comedy Club ikväll och ska försöka inkorporera lite mer Mecir i min Lendl-persona.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s