Summering av stand up-året 2017

25589883_10155949802862603_2047131638_nGig 120.

Jaha. Dags att summera första kompletta stand up-året. Det blev 106 gig totalt. Tre headliner-gig på Stockholm Comedy Club, gig på Gasta i Gävle, första gigget på Mafia Comedy nu i slutet av året och en jäkla massa roliga äventyr och bekantskaper. Jag sa till mig själv att jag skulle köra hårt hela 2017, vilket jag också gjort. Det har varit grymt utvecklande men också helt uppslukande. Det har snuddat vid ett missbruk. Har tvingat mig upp på den där scenen fast kroppen skrikit att den inte vill. Har gått en krävande workshop med Thomas Oredsson där ens stand up-persona har granskats i detalj och fått utstå (om än konstruktiv) kritik.

Jag känner mig rätt tärd. Ska ta ett rejält break nu på en månad, har nästa gig inbokat i Norrtälje 19 januari. Det var aldrig menat från början att jag skulle köra så hårt. Dock ett personlighetsdrag jag har att gå in hårt för saker och det hela eskalerade efter hand. Tyvärr också på bekostnad av annat, vilket jag nu sörjer. Det verkar också vara irreversibelt.

Stand up-branschen är föga förvånande stenhård och består en mängd grupperingar. Vissa ringrävar är hur trevliga som helst och kan komma fram och berömma en efter bra gig medan andra frågar: ”Vem är du?”, trots att man hälsat och pratat kanske fyra gånger tidigare. Samtidigt har jag förståelse för att man inte orkar engagera sig i alla rookies som dansar något år och sen drar sig tillbaka.

Min erfarenhet är att man måste fokusera på sitt eget framträdande och hur publiken responderar på det. Skita i att komikerna bredvid har hört dina skämt tusen gånger och kanske ha ett par personer vars åsikter man värderar. Det är en kombo mellan att stenhårt köra sin egen grej och att vara lyhörd för om det man sänder ut från scenen landar hos publiken.

Viktigaste lärdomen är dock att det tar lååång tid att bli bra, att bli någon som alltid levererar. Fortfarande kan det gå lysande ena gigget bara för att gå betydligt sämre nästa med ungefär samma material. Jag har fortfarande inte landat i mitt uttryck, det varierar ganska betänkligt beroende på humör och från gig till gig.

Nu tar jag som sagt paus från detta, åtminstone i år. Möjligen något Big Ben gig i januari men jag tror att nästa gig blir i Norrtälje 19/1.

Tack för alla som kommit och kollat och tack till alla komiker som erbjudit stöd, råd och kamratskap under året som gått.

På återseende 2018.

Erik

ps. Gig 120 då? Jo körde på sista Open Mic-kvällen som Linda och Nalle kört nu i ett och ett halvt år. Gick bra. Vi får väl se hur det blir med Open Mic-shower framöver när Stockholm Comedy Club nu flyttar till city. Kanske kommer så småningom…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s