Klimatet: Därför väljer vi att drunkna

Sitter hemma sjuk och förfasas över ett TT-meddelande. Larm fr FN:s klimatpanel: Glaciärerna smälter snabbare än man trott. Men chilla en sekund! Jag är fortfarande svårt traumatiserad sen Gretas utskällning. Fanns det någon över 40 som inte satt och hulkade i skam? Jo förstås ASMÅNGA, men för oss som ändå vill vara kloka och medvetna (en judisk komiker skulle kalla det goda) var det svårt traumatiserande. How dare you!??!! Hennes hårda ord ekar i mitt huvud. I det ögonblicket var det nog bara Trump som såg en liten flicka. Jag såg ett väsen. Som om framtiden sänt denna terminator i flätor för att väcka oss alla. Eller bara hånskratta åt vårt öde.

Glaciärerna smälter snabbare. Hur skyldig är jag? Jag gör listor och finner snabbt att jag är godare än de flesta. Inga barn (sjukt dåligt för miljön), ingen bil (sjukt dåligt för miljön), flyger sällan (ni hajar), shoppar måttligt och sopsorterar semibra. Jag drar mitt strå till stacken och ändå: glaciärerna smälter. Vafan! Det är som att plugga dygnet runt och ändå få F på varenda tenta. F, F, F, F!! Man orkar inte, eller hur?

Glaciärerna smälter snabbare. Inget vi gör spelar ändå någon roll säger de som påstår sig veta. Sverige ska stå för 0,2 procent av de globala utsläppen eller något. Och så länge kärnkraften inte brett antas vara ett lämpligt alternativ så är det väl en invasion av Kina, Ryssland, Indien och USA och en konfiskering av raffinaderier och kolkraftverk som känns som lämpligast lösning.

Glaciärerna smälter snabbare. Trots Gretas och miljoner ungdomars kamp. Tänk om våra framtida jag tog fel på några decennier? Tänk om Greta skulle kommit på 70-talet istället, under anti-kärnkraftrörelsen, då kanske det hade funnits tid? Nu förstår jag hennes skakande gråt framför världsledarna. Tänk om hon vet att det är för sent. Men kanske om jag börjar köpa lite färre burkar med makrill i tomatsås? Kan det få någon politiker att lyssna? Förmodligen inte.

Varför kom du först nu, Greta? När det redan är för sent! Det är svårt att ta in att det är för sent och varför har jag glömt att det är för sent i morgon? Av samma anledning som 700 000 rökare i Sverige tuffar på i sakta mak mot kolen och lungcancern. Det är helt enkelt för gött att leva gött. Trots alla bevis, trots alla bilder, trots hostan, trots lukten så väljer 700 000 svenskar helt frivilligt att utsätta sig för något som sannolikt kommer att bidra till att förkorta deras liv och ge oöverstigliga plågor.

Och då VET vi detta, det är vedertaget att vi vet att rökning ger cancer. Men snus, naj då är det brasklappar, då kör vi på som vanligt. Och klimatet, kom igen! Temperaturskillnader har alltid skett, forskarnas uppskattningar över temperaturökningarna varierar ju brutalt osv. Ska jag sluta köpa makrillburkar med de oddsen? Glöm det. I´ll take my chances.

Jag skäms men jag har accepterat att jag inte kommer att göra någonting som på allvar kommer att hindra den globala uppvärmningen, och sannolikt inte du heller.

Förlåt oss, Greta. Du kom för sent.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s