Historien om ett album: låt 4, Never Go Straight Down

Never Go Straight Down. En låt om att inget yttre kan kan påverka ditt dåliga mående om det väl satt sig. Du kan åka till ett paradislandskap och gå omkring bland palmerna, men ditt inre äter dig likväl. I början av 2021 ledde omständigheter till att jag befann mig solo på Fuerteventura. Hyenorna hade agerat och jag spelade med.

Det blev ett kallt spektakel i idyllen. Pandemin rasade världen över och masker var ett obligatorium. Det kändes som att vara på en annan planet med vulkanöns svarta klippor och sand. Här företog jag mäktiga springrundor till en fyr och promenader i bergen. Resorten var närapå tom och jag yttrade knappt ett ord till en annan människa på två veckor. Stärkande och skrämmande på samma gång.

Jag åkte till en magisk strand vid öns norra del och vandrade längs milsvida dyner. Inom mig marinerades hämnden. Jag tog fantastiska bilder och filmade det landskap vi ser framför oss i våra drömmar, men med svärtat sinne kunde jag inte njuta fullt ut. Där föddes idén till videon. Jag inverterade bilderna och fram trädde motsatsen till paradiset; ett svavelosande mardrömslandskap med svarta skyar.

Låten som sådan består av ett versriff jag haft med mig sedan slutet på 90-talet. Kom aldrig någonstans med det men kände att det fanns något där. Fram till 2014 borde jag på Gärdet. Där spelade jag in en mängd låtidéer som jag sedan glömde bort. Lyssnade på dem för ett par år sedan och tyckte att fem av 80 låtidéer var värda att gå vidare med, däribland det parti som skulle bli refrängen till Never Go Straight down.

Låten har något porlande drömskt över sig och gifter sig väl till de mörka bilderna i videon. Jag tyckte inte den var så märkvärdig i början men nu tycker jag den är bland plattans starkaste.

Never Go Straight Down

Suddenly you´re in a place you wouldn´t believe

The steady decline, wasn´t for you to see

You try to get a grip but the grip is slipping away

You gotta get it back or slowly you´ll decay

If you let me, I´ll never let you down, I will be beside you

And remember you better look inside, should never look around you

Made up enemies, always on your mind, they will win all the time

You gotta give up the battle, or you´re gonna go straight down

They seem happy, really they don´t want you to change

They grind you hard until nothing remains

Crazy is the man living a life at ease

When everything is centered around an aim to please

If you let me, I´ll never let you down, I will be beside you

And remember you better look inside, should never look around you

Made up enemies, always on your mind, they will win all the time

You gotta give up the battle, or you´re gonna go straight down

Everybody tells you what to fear

Everybody wants you to be near

Everybody wanna get along

But you don´t sing their song

Let me take your hand, and I will guide you, my plan will take you home.

Never you´re gonna go straight down.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s