Erik Berglund fyller idag 40 – vandrar i stillhet

IMG_4339

Så föll då bilan till sist. Den 30 september i nådens år 2015. Dagen då jag blev 40 år.

Det är verkligen som att ha överlevt sin egen avrättning. Bilan trängde igenom min hals men såret läkte som genom ett mirakel och ett stort magnifikt jasså färgade himlen röd. I spegeln syns en grånande man med förstärkta rynkor, men död är han sannerligen inte.

IMG_4328 IMG_4338 IMG_4329 IMG_4345

Jag går denna morgon ensam längs en stig på den bedårande skärgårdsön Utö. Ett mycket talande och lämpligt scenario för vår hjälte att fira 40 i. Tyst, ödsligt och stilla. Det gnistrar som i min barndoms somrar då mörkret ännu inte träffat min sorglösa omloppsbana. Jag var en sprudlande pojke full av upptåg. Lantstället Söderöra var min egen sörgård och minnena därifrån är starka och eviga som granit. Där byggde jag kojor, fiskade min första gädda, spelade rollspel och lekte att jag var Maradona under fotbolls-VM 1986. Livet var evigt, enkelt och allting smakade rikt och äkta.

Här på Utö utspelas striden mellan sommar och höst och det ena rungande slaget efter det andra sker dagligen. Hösten växer sig allt starkare men just denna morgon har sommaren övertaget. Där bakom trädtopparna anar jag den uppgående solen. Jag ska bara runt en dunge till. Skenet tilltar och plötsligt öppnar sig växtligheten och det tysta havet ut mot horisonten välkomnar mig lugnt men kraftfullt. Jag skönjar knappt en krusning. Det är som att naturen inbjuder mig och har förbarmande över min själ.

IMG_4330

Jag tycker mig se de som lämnat oss. Min mormor står och vinkar i solljuset som för att lugna mig, min morfars skratt ekar mellan de gulnande björkarna, min farfar plockar svamp och min farmor som jag aldrig träffat hälsar mig för första gången. Ensamheten känns som en välsignelse och just här och just nu känns det som att jag vill följa de mina genom den utstakade vägen av ljus som öppnat sig i skogen och aldrig återvända.

Jag brister ut i gråt. Det är overkligt vackert och förnimmelsen att vi alla, hur vi än gör, trots allt är ensamma i vårt dödsögonblick stärker mig. Det är inte min tid ännu, men jag är redo, när det är dags kommer jag att vara redo.

IMG_4346

Missta inte min bräcklighet för dödslängtan, en sådan har jag aldrig haft. Men jag betvivlar att vårt trygga frågetecken till liv gör mig lyckligare än en syrier som just nått vår gräns. Den styrka och lättnad han måste känna. Jag tittar på honom genom min iphone-lins med munnen full av bulle. Hans ögon glittrar fast hans kamp bara börjat. Snart väntar misstro och asylboende-ångest, men idag är hans stark.

Jag är tjock. Ingen tvekan. Det är ok, eller i alla fall inte viktigt huruvida jag är tjock eller inte. Kanske kommer jag att förstå det nu när jag är gammal och klok.

Förbannade demoner! Jag ska krossa er alla. Har jag överlevt er så här länge så kan ni inte vinna. Jag är stark i svärtan och skrattar i smärtan.

Som lysande bojar på ett dånande hav prisar jag och tar en dag som denna med mig mitt goda hjärta, min kvickhet, min träningsvillighet och mitt temperament. Med dessa bojar intakta så flyter min själ fint trots mördande vågor och olycksbådande årstider.

Jag behöver dig inte men underlätta gärna min färd. Kanske kan du bli ännu en lysande boj som kan få resten av mitt liv skrida framåt i ett starkare ljus. Kanske kan jag bli en boj på ditt oroliga hav.

Vi säger så, vänner nära och i fjärran. Låt oss mötas på det öppna havet.

Någon gång under resten av våra liv.

3 reaktioner på ”Erik Berglund fyller idag 40 – vandrar i stillhet

  1. carolalander3 skriver:

    Grattis på födelsedagen. Vi känner inte varandra men jag har efter ditt inlägg på bloggen om upplevelsen av en mission kommit att följa det du skriver. Den känslan satt du ord på som kunde varit mina egna.Så också i dag. Firade just 50 årsdag och där stod de också och vinkade och själv kände jag mig starkare och mer ödmjuk än någonsin. Ja, må vi leva ut i hundrade år….

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s