Bara amatören kan rädda oss från undergången

IMG_1242

Personligen vill jag inte att en EU-skeptiker ska operera mitt hjärta, såvida inte EU-skeptikern är kirurg. Att bara vara EU-skeptiker räcker inte riktigt. Det spelar ingen roll hur övertygad EU-skeptikern är om att hen hittat en ny fantastisk metod som hen skulle vilja testa. Hen menar att om man går in via ryggen med slagborr så slipper man bryta upp revbenen. Vinkeln blir unik och möjliggör upptäckt av saker som tidigare varit dolda. Kirurgen? Enligt EU-skeptikern en köpt lakej som bara genomför tokavancerad överkursvård så att arbetsgivaren ska kunna äska mesta möjliga ersättning ur den gemensamt finansierade skattkistan. En av dem som försöker manipulera oss. Rätt och slätt; en av dem.

Det är mycket vi och de andra just nu, breda penseldrag, grovkorniga berättelser om vårt Sverige och vår värld. Vi svenskar, vi européer, vi västerlänningar. Mot oss står en fiende. Visserligen diffus men alldeles säkert muslim. Vi har inte koll på vad som väller in i våra nationer. Det är kaos, vi har förlorat kontrollen. Så sägs det. Våra länder håller på att gå under av invandringen. Och vi är alla förledda av eliten. Kina lurar skiten ur USA:s korrupta regering som blåögt tittar på medan mexikaner och muslimer håller på att ta över landet, våra egna styrande politiker har i åratal ljugit om invandringen, enligt SD behöver ingen av dem som flyr till Europa hjälp här, FN:s klimatpanel ljuger om den globala uppvärmningen, runt 4 miljoner manliga TV-förbundskaptener skulle gjort ett bättre jobb än Hamrén, parlamentarikerna i England har inte haft ett enda hederligt jobb enligt UKIP:s f d ledare Nigel Farage och glada amatörer som Island och Wales välter stora fotbollsnationer Det är helt enkelt så att vi tycker att de som ska kunna sin sak inte längre kan sin sak. Typ. Men bestämmer, det gör de ändå.

Och vi hatar det förstås. Fucking EU! Vi är trötta på att bli tillsagda och itutade saker vi inte förstår. Trötta på kompromisser, långbänkar och slutna rum. Vi vill ha svar. Och vi vill ha dem enkla och konkreta. Denna genom historien ständigt svängande pendel. Centralisera, decentralisera. Samarbete, individualism. Vi och dem. Never ends. Och nu har vi Jimmie och Trump. Där mycket sägs men lite blir sagt. Experter och statistik förkastas till förmån för känslor och stora ord. Ingen som flyr till Europa behöver hjälp här. We´ve got all these syrians pouring in. We don´t know who they are. We´ve got to stop them until we know what´s going on.

Vi älskar det. Det är en sån läcker anrättning. Stop the evil doers. Skicka tillbaka problemet. Eller lär dem svensk folkmusik. Det verkar inte spela någon roll hur mycket argumenten smulas sönder. För Jimmie och Trump gäller märkligt nog andra regler. Jimmie kan gång på gång sitta och säga att han inte har siffran i huvudet och Trump kan förolämpa allt och alla och veva runt sina fyra budskap i intervju efter intervju.

Å andra sidan. Vem orkar ta in alla siffror? Vem vet hur det politiska beslutet egentligen såg ut eller hur det egentligen blev? Vem vet vilken regerings åtgärder som egentligen stjälpte skolan, eller var det kanske hjälpte? Och vem kan påstå att integrationen har varit lyckad? Ingen. Eller få. Eller, well, it´s complicated. Sanningen är subjektiv och skiftande och det krävs ett stort tålamod för att lägga det pussel som gör den skönjbar.

Men för amatören är svaret enkelt. Amatören har huvudet bland vanligt folk och är opåverkad av maktkamper, amatören vet att försvara flocken mot det okända, amatören har en klarhet andra saknar, amatören har en unik karisma, amatören vet att anfall är bästa försvar. Amatören säger det andra inte vågar.

Därför är det lätt för mig att spotta den sjuåriga syriska flickan i ansiktet i flyktinglägret i Pireus-hamnen i Aten och fnysa:

Vem försöker du lura din lilla paria?

Du behöver inte fly.

Det har amatören sagt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s