Stand up – en självplågares dröm

2016-11-04-19-00-47

Det är ingen som håller en pistol mot mitt huvud och tvingar mig att gå upp på den där scenen, även om jag ibland önskar att det vore så och att personen i fråga tryckte av. Obehaget är svårbeskrivbart. Utsattheten total.

Men såklart är belöningen ofantlig. Det skvalar i huvudet av dopamin och för en människa med vissa narcissistiska drag är utmaningen oemotståndlig. Kan jag med min svada trollbinda massorna?

Hittills är svaret; jo, kanske det. Jag rör mig nämligen framåt. Från bombningen i midsommarkransen, via framgång på Big Ben till första firma-giget på IT-konsulten tretton37 i fredags.

Det var en märklig tillställning. Tolv IT-ninjor (de kallar sig så) i 30-årsåldern satt uppradade i en allt annat en stand up-mässig kontext. Salen påminde i sin takhöjd om en kyrka och jag kände mig som en väckelsepredikant där jag stod framför en stor logotype med mitt namn på.

Jag river av allt jag har. Det är viktigt att gå all in. Om det från publiken finns en tillstymmelse till tvivel att du inte tror på ditt material eller om du på annat sätt utstrålar osäkerhet är du rökt. Det är dock lättare sagt än gjort att stå och pumpa på om ingen skrattar.

Men det går ändå relativt bra. Tony, som jag känner sen tidigare, är rekryterare på tretton37 och det är han som fått dit mig. Tony är ett stort stand up-fan och garvar ljudligt genom hela setet. De andra grabbarna är lite mer varierande i sitt gensvar. Vissa har aldrig varit på stand up tidigare men som helhet verkar de ändå uppskatta mitt set även om vissa skämt landar sämre än andra.

När man börjar gå djupare in i stand up förstår man vilket stort jobb som ligger bakom för att få en act att verka naturlig. Det som för publiken framstår som lite allmänt snackande är ofta minituöst planlagt och inrepat. Såklart finns utrymme för improvisation men tanken är att komikern inför nya åskådare gång på gång ska kunna genomföra samma set med samma entusiasm.

För egen del börjar något ta form. Börjar hitta linjen. Men mycket återstår.

Nästa steg i utvecklingen ser du på Big Ben 15/11.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s