Snäll publik på fullpackad förfest

DSC06422

Gig 46.

Tänk vad trevlig det är när det är fullsatt. Publiken sitter där som en tjock skrattorganism och kan i skydd av gruppen släppa loss sina inre demoner och perversioner utan att stigmatiseras. Nåja, det är en ganska rekorderlig skara stand up-sugna som letat sig till Stockholm Comedy Clubs första lördagsshow denna kväll. Förfest kallas den och går mellan 18-19. Efter följer kvällsshowen som startar klockan 20.

Så här ett drygt halvår in i stand up-karriären börjar jag förstå varför vissa skämt funkar och andra inte. Och varför andras skämt funkar och inte. Det finns helt enkelt vissa regler och strukturer som leder till skratt. Sen kan man såklart välja att bryta mot dem om man vill, men de är nog rätt obligatoriska att behärska.

Det gäller att göra publiken intresserad av just dina skämt. Angripa ämnen på ett sånt sätt att publiken vill följa med i dina sjuka tankebanor och få nya världar öppnade för sig. Upplägget, själva premissen för skämtet är nästan viktigare än punch-linen. Att bara rabbla anekdoter ur ens eget liv (som är rätt ointressant för de flesta) brukar inte leda till stora skratt. Det är variationen mellan det generella och specifika som är nyckeln.

Jag har fortfarande lite väl många ”jag”-skämt men jag börjar mer och mer hitta rätt i det generella. Testar lite nytt den här kvällen och har kortat lite i annat. Har man kört samma skämt fyra gånger och bara fått mummel så är det bara steka eller göra om.

Gör ett bra gig igen. Några lite grövre skämt flyger dock inte riktigt, publiken känns ganska snäll. Börjar överlag köra mer och mer publiksnack vilket jag tror kommer bli en av mina styrkor. Det är viktigt att ta in rummet och det som händer och inte bara stå och rabbla manus.

I övrigt tycker jag att Linda Gerstenmayer gör ett av sina bättre gig. Denna jämnåriga blåhåriga blådåre till kvinna är en av de färgstarkare karaktärerna i stand up-svängen. Som den retoriker hon är så kan hon helt klart ta en publik men jag tycker ibland att hon kan bli lite väl mycket lekledare. Den här kvällen noterar jag bättre timing kring flera skämt och att hon mer och mer börjar lita till sitt material. Att hon är ett sjövilt original är ju fantastiskt och den hon är men jag tror att hon kommer bli ännu bättre ju mer hon jobbar med dynamik och variation.

Nästa gig: Crossfire, Renstiernas gata 19, 24/4

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s