John Olssons galna kväll från fiasko till succé

2017-04-29 20.17.15-1

Gig 48.

Aldrig har väl ståuppkomikerns ibland helveteslika tillvaro skildrats lika tydligt som denna kväll. Jag avslutar en mycket intensiv aprilmånad med gig på Stockholm Comedy Clubs förfest tillsammans med, bland andra, min vapendragare John Olsson. Det är helt ok med folk. Förutom oss två kör Josefin Sonck och Ato Karlsson är MC.

Jag och John har funnit varandra som det heter. Vi är båda tämligen ambitiösa och jobbar medvetet med att förbättra våra acts. Även om vi har olika stil så är vi rätt bra på att ge råd kring den andres material. Vi är också brutalt ärliga. Tycker vi något suger så säger vi det. En förutsättning för att gå framåt.

Ato Karlsson inleder. Han är en mega-grinder och har kört drygt 100 gig redan i år. Eftersom han är så säker på sitt material får han nästan alltid mycket skratt. Men det går ganska trögt även för honom. Publiken har relativt hög medelålder och alkoholen har inte börjat bita ännu. Det är upplagt för problem.

Den dålige smeden skyller järnet. Såklart. Som komiker ska man kunna anpassa sig och sitt set utefter kvällen, men som färskbakad så har man inga oceaner material att ösa ur. Jag har dessutom som ambition att testa lite nytt.

Först ut är dock John (efter Atos tappra försök att få igång publiken). Han ska också testa nytt och har fått bra respons tidigare i veckan. Men nu går det tungt. De säkra inledningsskämten får bara lite småmummel och sen bär det av utför. John har flera längre rutiner med act outs som han brukar få bra betalt för men nu är det nästan tyst.

Det är en vedervärdig känsla att stå där uppe och bomba. John gör sitt bästa för att få igång publiken men endast en överförfriskad äkta make brölar loss. Vit i ansiktet sätter sig John bredvid mig i soffan närmast chockad. Det är min tur.

Inte heller jag får något gratis. Jag får visserligen några skratt men betydligt färre än vanligt. När det är så här gäller det att få igång publiken igen. Jag kämpar med publiksnacket och den överförfriskade äkta maken som avbryter flera av mina skämt. Går ändå ok men det är fascinerande hur lätt det är att tappa när man inte får de reaktioner man tänkt sig eller hoppats på. Dessutom trasslar jag till det nya materialet en del.

Även avslutande Josefin Sonck får sämre betalt än vanligt även om hon rakt igenom håller hög klass. Skulle testat mycket nytt men kör lite mer sejf.

John då? Som tur är får han redan samma kväll en chans att hoppa upp på hästen igen då han även ska köra kvällsshowen på Stockholm Comedy Club. Vi moffar ett par snabba burgare och går sen tillbaka till lokalen.

Nu börjar det fyllas på ordentligt. Det har utökats med stolar och folk verkar glada i hatten. Ringräven Janne Westerlund MC:ar kvällsshowen och får igång en härlig stämning. Det är som natt och dag jämfört med timmen innan. – Och först ut är, John Olsson!!!

Vilken skillnad. De första skämten biter direkt och även de längre rutinerna funkar fint. Han får dessutom till bra publiksnack med en hundägare och en tjej som är utsatt för en möhippa.

Det kan inte sägas nog tydligt. Om man aspirerar på att komma nånstans i den här branschen måste man skapa sig effektiva verktyg för att klara olika situationer. En mindre publik är alltid svårare. Biljetterna kostar dessutom 200 kronor till kvällsshowen jämfört med 100 kronor till förfesten. Troligen betyder det att publiken är mer motiverad och laddad för stand up.

Vilken vändning. John gör på förfesten ett av sina sämre gig, i alla fall responsmässigt, och på kvällen ett av sina bättre. Som komiker behöver man de där första skratten för att få luft över vingarna. Börjar det trögt är det lätt att det fortsätter.

Själv kör jag nästa gig redan ikväll så jag hoppas vi ses!

Nästa gig: Big Ben 30/4 kl 20.00

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s