Här mäter jag hur rolig jag är

20731411_10155580412557603_1647976671_n

Gig 81. Skrattfrekvens 9,7.

Jag är ball, jag är kall, jag står pall och är förbaskat sugen på att köra. Ganska lite folk ikväll dock och jag ska köra först. Inte optimala förutsättningar. Men det skiter Burken i. Vill bara ut på scenen. Trots onsdag är det Jonathan Rollins som är MC. Han brukar i vanliga fall hålla i de internationella torsdagarna. Förutom att vara en rolig komiker är han grym på att skapa bra stämning och har för det mesta en bra balans mellan att engagera publiken och köra eget material. En förebild när jag själv ska börja MC:a i höst.

Ni undrar kanske vad skrattfrekvens är? Jag har lånat begreppet från boken The Comedy Bible. I denna bok finns en möjlighet att ”mäta” hur rolig man är. Skratten kan delas upp utefter fem nivåer. Nivå 1 (spridda skratt) ger en poäng. Nivå 2 (medelhöga skratt) ger två poäng. Nivå 3 (höga skratt från alla men inga applåder) ger tre poäng. Nivå 4 (höga skratt och spridda applåder) fyra poäng. Nivå 5 (höga skratt och alla applåderar) ger fem poäng.

När man har kört lyssnar man på sin inspelning och, så ärligt som möjligt, ger poäng enligt ovan. Såklart ingen exakt vetenskap men man får i alla fall ihop en total poäng. En poäng som man sedan delar med längden på ens gig. Har man exempelvis fått ihop 60 poäng under 6 minuter så blir alltså skrattfrekvensen 10.

Sin poäng kan man sedan placera in på en skala enligt följande: 0-6 poäng – något funkar inte och man bör jobba om sitt set. 6 -9 poäng – inte dåligt men inte redo för de större gigen. 9-12 – det går bra och du borde kunna få betalt men du behöver korta dina setups. 12-20 – du rockar och kommer snart tjäna grova stålar. (Ni får ursäkta översättningen)

Den här metoden passar kanske inte alla men jag tycker ändå det är bra att relativt objektivt kunna mäta hur det går. Så lätt att få för sig en massa saker åt olika håll. Sen måste man såklart ta hänsyn till hur stor publiken är, när under kvällen man kör osv. Ändå ett bra riktmärke och jag kommer ibland redovisa min skrattfrekvens. Såklart med åtföljande kommentar om den kvällens förutsättningar.

Sen handlar säkerligen inte stand up enkom om skratt för alla inblandade. Om man bara fokuserar på att plocka ”billiga” skratt och glömmer bort sig själv på vägen så är man nog fel ute. Men de flesta som håller på med stand up vill nog ha skratt, annars kanske andra konstformer är lämpligare.

Är ganska nöjd med min skrattfrekvens på 9,7. Körde först, samt rätt fåtalig publik. Fick en del hyfsade skratt och testade även lite nya grejer som funkade. Fint:)

Nästa bokade gig: 13/8 – Big Ben, kl 20.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s